Afhøvling eller afslibning af gulvet?

14 april 2022
Niels Geckler
gulvafslibning på Sjælland

editorial

Hvis du har et trægulv, der trænger til en kærlig hånd, kan gulvkanonen.dk måske hjælpe. De udfører afhøvling, afslibning og efterbehandling af trægulve i hele landet.

Der findes mange forskellige slags gulve rundt omkring i de danske boliger. Vinyl, fliser, beton, samt naturprodukter som linoleum og træ. Trægulve findes i sig selv i mange forskellige udformninger og træsorte, lige som der findes forskellige kvaliteter. Er dit trægulv ved at være slidt og grimt kan det måske rettes op med en afslibning.

Ikke alle gulve egner sig til at blive slebet af, dog. Er der tale om et plastlaminat gulv, der blot ligner træ, skal man i hvert faldt gå i gang med at slibe på det, for det vil bare smadre det. De fleste rigtige trægulve vil sikkert sagtens kunne tåle en let slibning. Men du skal være opmærksom på, at afhøvling og også en grovere afslibning vil tage en lille smule af i tykkelsen på gulvets planker. Derfor kan tynde gulvbrædder ikke afhøvles lige så mange gange som de tykkere, og måske skal du have en fagmand til at vurdere, om dit gulv egner sig til den behandling, du forestiller dig.

 

gulvafslibning på Sjælland

 

Afhøvling af gulvet er en grovere behandling

Afhøvling af et gulv er en lidt grov og dybtgående behandling som kan benyttes, hvis gulvet er meget medtaget med skrammer, misfarvninger og måske lim fra gulvtæpper eller klatter af maling eller puds. Det kan nemlig være svært at få fjernet tilfredstillende med en slibning – heller ikke en grovere slibning. Men efter en afhøvling skal der også slibes for at den grove overflade, som afhøvlingen harv efterladt på gulvets brædder bliver gjort glat og pæn.

Når dit trægulv har fået sin sidste slibning med fint papir kan du efterbehandle det på forskellige måder. Du kan for eksempel behandle det med olie eller sæbe.