Er træbriketter bedre end træpiller?

20 juni 2020
Anders Lundtang Hansen
træbriketter

editorial

Spørgsmålet herover er ikke noget, man kan svare så direkte på, for det er faktisk ikke sådan en til en at kunne sige, at træbriketter skulle være bedre end træpiller.

For det første kommer det jo meget and på kvaliteten af de to bestanddele, og om der på den måde går meget energi til spilde, som man ikke får udnyttet, eller man måske betaler for meget for noget, der egentlig er af dårlig kvalitet, så de to ting ikke stemmer overens.

Men så er der jo først og fremmest også det med, at man ikke kan fyre med to forskellige ting under de samme betingelser hver gang.

Du vil med sikkerhed komme til at ødelægge eller som minimum stoppe eller hindre forbrændingsprocessen i et træpillefyr, hvis du forsøger at proppe træbriketter i det.

Det ligger jo ligesom i navnet, at man bruger træpiller i sådan et fyr, fordi det er konstrueret til at operere med den slags.

Omvendt kan man måske godt til nøds fyre med træpiller i en pejs, men der er på ingen måde noget, som vi vil anbefale dig og kun noget, som du skal gøre, hvis du er strandet i en hytte i bidende kulde og ikke har andet at fyre med.

For det er i sådan en kamin, at træbriketter bedre fungerer, da man bedre kan starte en ildebrand med dem, og træpiller fungerer ikke lige så godt i den sammenhæng, og man vil ende med for meget os inde i bygningen.

Selvom de to ting godt kan ligne, at de er komprimeret af det samme materiale, så er der en grund til, at de forskellige, og man skal være meget påpasselig med, hvornår man fyrer med de respektive remedier.

Hvis man tvivler den mindste smule, så bør man forhøre sig hos ens forhandler af det.