Lad din tandlæge forebygge karies og parodontose

05 januar 2022
Astrid Pedersen
tandlæge

editorial

Du har sikkert mange gange fået at vide at du skal gå til tandlæge en eller to gange om året. Men hvorfor er det egentlig nødvendigt?

Dine tandlægebesøg kan forebygge mange tandsygdomme og lidelser

Først og fremmest har din tandlæge en opgave med at hjælpe dig i forbindelse med forebyggelse af diverse dårligdomme i tænder og i tandkød.

Derfor bør du lade tandlægen forestå et grundigt eftersyn og en ditto rensning af dine tænder og gummer mindst én gang om året. På den måde kan du øge sandsynligheden for at undgå eksempelvis parodontose og karies – to af de mest udbredte tand lidelser blandt danskerne.

image

Parodontose er en autoimmun tilstand som opstår efter længere varende tandkødsbetændelse, og forårsager uoprettelige skader på dine gummer. Tandkødet trækker sig tilbage og blotter tandhalsene – og det kan ikke genskabes.

Men hvis tandlægen i tide opdager forstadierne til parodontose kan han eller hun gribe ind med forebygggende tiltag. Disse tager form af dybderensning af tandlommerne samt pensling med antibiotika. Og så kan den grimme lidelse bremses i sin udvikling på effektiv vis.

Få lappet huller i tænderne hos din tandlæge

Karies – også kendt under navnet huller i tænderne – opstår når en syreskade på tandens emalje udvikler sig til et decideret hul som kan gå hele vejen ind til tandens kerne. Her kan der skabes grobund for bakterier og dermed farlig betændelse.

Karies kan medføre at du mister en tand, og i værste fald kan betændelsen brede sig til gummerne og til kæbe knoglen. Og så har du større problemer end et hul i en tand.

Opdages syreskaden i tide kan den bekæmpes ved hjælp af fluor pensling. Du kan også få slebet ansatsen til hullet væk og lappet med plast. Og så slipper du en del billigere.

Bestil tid til behandling hos din tandlæge i Hjørring på tandbrinck.dk.